©2025 Alpha Sow AB. All rights reserved.

Socionomkonsult Stockholm
Socionomer spelar en avgörande roll i samhället genom att hjälpa människor i svåra situationer. De är utbildade för att kunna erbjuda stöd, rådgivning och praktisk hjälp till människor som kämpar med sociala problem och utmaningar.
På Alpha Sow AB jobbar vi med att förbättra morgondagens socialtjänst, ett steg i taget. I vårt team finns hög kompetens, mångfald och bredd inom olika branscher – som socialt arbete, behandling och vård.
I den här artikeln går vi igenom vad en socionom gör, hur du går tillväga om du vill bli socionom och hur det är att vara socionomkonsult på Alpha Sow AB.
Artikeln i korthet
Vad gör en socionom?
Som socionom arbetar du inom det sociala området och du har till uppgift att hjälpa människor i olika livssituationer. Socionomer är experter på att förstå och hantera sociala problem och kan erbjuda stöd och rådgivning för att förbättra människors liv.
Områden inom socialt arbete där vi hittar socionomer
- Bedömning och utvärdering
Som socionom kan du ha till uppgift att utvärdera de sociala och psykologiska behoven hos människor. Du samlar information och tar hjälp av bedömningsverktyg för att identifiera de problem och utmaningar som dina klienter står inför. - Rådgivning och samtalsstöd
Vissa socionomer jobbar med att erbjuda rådgivning och samtalsstöd till sina klienter för att hjälpa dessa att hantera sina personliga problem. Detta inkluderar ofta att arbeta med personer som lider av psykisk ohälsa. - Samhällsarbete
Att främja social rättvisa och hjälpa klienter att få tillgång till samhällstjänster och resurser är något som många socionomer jobbar med. Det kan handla om att hjälpa klienter att ansöka om ekonomiskt stöd, bostad eller andra nödvändiga resurser. - Familjerådgivning
Inom familje- och äktenskapsrådgivning kan en socionom finnas till hands för att hjälpa familjer att förstå och lösa konflikter och därmed förbättra sina relationer. - Skolkurator
På de flesta skolor finns minst en socionom som arbetar som kurator. Denna person fungerar som ett samtalsstöd till elever som går igenom svårigheter. - Missbruksbehandling
Socionomer som arbetar med missbrukare finns som stöd för att hjälpa personer som lider av alkohol- eller drogmissbruk att få rätt hjälp för att övervinna sina beroenden. - Hälso- och sjukvård
Det finns många socionomer som arbetar som kuratorer inom hälso- och sjukvård. Dessa finns på flera avdelningar inom både primärvården, psykiatriska vården och på akutmottagningar. Socionomen ingår då i ett team med sjuksköterskor och läkare och mycket av kontakten sker med närstående till klienter. - Äldre- och handikappomsorg
Inom äldre- och handikappomsorg handlar socionomens arbete dels om myndighetsutövning och dels om handläggning för att utreda behov och ta beslut om till exempel ekonomiskt stöd eller hjälpmedel.
Olika roller du kan ha som socionom
Här har vi listat några av de vanligaste roller du kan ha om du arbetar som socionom. Värt att nämna är att vissa av dessa roller kräver vidareutbildning efter socionomprogrammet.
- Socialsekreterare
- Behandlare
- Biståndsbedömare
- LSS-handläggare
- Familjerådgivare
- Familjerättssekreterare
- Frivårdsinspektör
- Fältassistent
- Kurator
- Psykoterapeut
Kort sagt har socionomer ett brett spektrum av kompetenser och kan finnas på många olika arbetsplatser. Både inom offentlig sektor och privat sektor. Socialt arbete är den gemensamma nämnaren för de olika roller som en socionom kan ha.
Vad tjänar en socionom?
Precis som inom många andra yrken varierar det hur mycket en socionom tjänar. Faktorer som avgör är arbetsplats, erfarenhet, kompetens, utbildning och geografisk plats. En nyutexaminerad socionom tjänar generellt mindre än en socionom som arbetat länge och skaffat sig en specialinriktning på avancerad nivå.
Ofta är erfarenhet och kompetens det som gör att en socionom får högre lön. Men även var i Sverige du arbetar kan spela roll. Generellt brukar man säga att större städer har något högre löner än mindre orter. Men givetvis finns det undantag.
Specialisera dig för chans att tjäna mer
Socionomer som specialiserat sig inom specifika områden kan ofta få mer i lön eftersom de har spetskompetens. Dessa specialområden kan till exempel vara barn- och familjevård eller missbruksbehandling. Men det finns många fler områden.
Lönen är under ständig förändring
En lönestatistik är sällan konstant utan förändras för varje år. Lönen påverkas av din arbetsgivare och era individuella förhandlingar. För att ta del av uppdaterade löneuppgifter för socionomer kan du kontakta ett relevant fackförbund för hjälp framåt.
Vad tjänar en socionomkonsult?
Även hos oss på Alpha Sow AB varierar det hur mycket en socionomkonsult tjänar. Vi tillämpar individuell lönesättning och ser till din utbildning, erfarenhet och kompetens när vi sätter din lön.
Om du är nyfiken på om du skulle passa som socionomkonsult och vad du skulle tjäna kan du alltid kontakta oss.

Hur blir man socionom?
Utbildningen till socionom är en 3,5-årig yrkesförberedande utbildning som motsvarar 210 hp. När du avslutat din utbildning kan du, om du vill, fortsätta att läsa till magister på ett år eller masterexamen som tar två år.
Behörighet
För att komma in på en universitets- eller högskoleutbildning behöver du grundläggande behörighet. För att komma in på socionomprogrammet krävs också att du läst Matematik B och Samhällskunskap A (eller Matematik 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1 + 1a2). Behörigheten kan eventuellt variera mellan olika läroverk – undersök alltid vad som gäller för just den utbildning du är intresserad av.
Runtom i Sverige finns flera olika läroverk där du kan läsa socionomprogrammet. Vissa utbildningar är generella medan andra har speciella inriktningar. Det finns till exempel socionomprogram som är inriktade mot äldre och handikappade, socialpedagogik och internationell inriktning.
Programmets upplägg
Om vi tar socionomprogrammet på Stockholms universitet som exempel består programmet av sju kurser på grundnivå. Där läser du fem kurser om 30 hp, en kurs om 22,5 hp och en kurs om 7,5 hp. Utöver detta läser du obligatoriska och valbara kurser på avancerad nivå om ytterligare 30 hp. När du läst de sju kurserna på grundnivå om totalt 180 hp kan du uppnå en kandidatexamen i socialt arbete. Dock måste du läsa programmets samtliga kurser för att få ut en socionomexamen.
I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning, där du får komma ut på en arbetsplats för att se hur socionomer arbetar i praktiken. Upplägget för socionomprogrammet kan variera mellan olika läroverk och du kan läsa programmet i bland annat Stockholm, Umeå, Göteborg och Gävle.
På studera.nu kan du söka och hitta utbildningar och läsa mer om behörighet.
När du avlagt socionomexamen har du möjlighet att arbeta inom många olika områden med det sociala arbetet. Utbildningen ger dig en bred grund att stå på och för dig som är intresserad finns olika sätt att specialisera sig efter examen.
Alpha Sow AB – hur fungerar det?
Vi på Alpha Sow AB vill förbättra morgondagens socialtjänst. Det gör vi tillsammans med våra kompetenta och motiverade socionomkonsulter och tillsammans med våra uppdragsgivare.
Vår uppgift är att förmedla socionomkonsulter till uppdragsgivare som snabbt och smidigt behöver bemanna en avdelning eller enhet.
För oss är det viktigt att både konsulter och uppdragsgivare känner sig trygga. Därför erbjuder vi våra anställda både förmånliga och trygga anställningsvillkor. Bland annat tjänstepension, betald semester och friskvårdsbidrag är självklarheter för oss.
Jag vill veta mer om socionomkonsulter
Handledning för alla konsulter
När våra konsulter är ute på uppdrag håller vi alltid kontinuerligt kontakt. På detta sätt är vi i teamet alltid uppdaterade om hur det går. Vi kan även vara snabba med att erbjuda handledning där det behövs.
Vi värdesätter våra konsulter högt och vill att de ska veta att vi alltid finns som stöd för att de ska kunna göra sitt jobb på bästa sätt.
Krav på erfarenhet
För att du som uppdragsgivare ska känna dig trygg med att konsulten som kommer till dig har koll på läget har vi ett krav på erfarenhet när vi anställer. För att bli socionomkonsult hos Alpha Sow AB måste man ha jobbat som socionom eller socialsekreterare i minst två år.
Vi har en bred bas av konsulter som har erfarenhet inom flera olika områden, det gör att vi utan problem kan ta olika typer av uppdrag.
Konsulter över hela Sverige
Vi verkar över hela landet och är flexibla när det kommer till uppdragens längd. Om konsulten får ett uppdrag på annan ort är det vi som sköter både resor och boende. På så vis slipper du som uppdragsgivare bekymra dig i en redan utsatt situation
Våra socionomkonsulter är vana att snabbt komma ut i arbete och hantera komplexa ärenden. Vi för gärna en kontinuerlig dialog med dig som uppdragsgivare för att finnas med längs vägen och lösa eventuella hinder.
När ska jag vända mig till Alpha Sow AB?
Om din arbetsplats har för hög arbetsbelastning eller brist på personal. När du vänder dig till Alpha Sow AB kan du snabbt få in personal med rätt kompetens och egenskaper.
Avlastning direkt
När någon av våra socionomkonsulter kommer till er avdelning eller enhet får ni avlastning direkt. Våra konsulter är vana att snabbt sätta sig in i nya arbetsplatser och har erfarenhet av många olika system. Alla våra konsulter pratar svenska och är vana att samarbeta såväl som att arbeta självständigt.

Vanliga frågor och svar om socionom
Vad gör man som socionom?
Som socionom hjälper du människor i svåra situationer. Du kan bland annat arbeta som behandlare, biståndsbedömare, biståndshandläggare, familjerådgivare, kurator eller familjerättssekreterare. Genom socionomutbildningen får du bred kunskap om människor och samhället och har sedan möjlighet att arbeta med socialt arbete inom flera olika fält. Du kan läsa mer om vad en socionom gör i vår artikel Vad gör en socionom?
Hur mycket får en socionom i lön?
Precis som inom många andra yrken varierar det hur mycket en socionom tjänar. Faktorer som avgör är arbetsplats, erfarenhet, kompetens, utbildning och geografisk plats. En nyutexaminerad socionom tjänar generellt mindre än en socionom som arbetat länge och skaffat sig kunskap på avancerad nivå. Du kan läsa mer om vad en socionom tjänar i vår artikel Vad tjänar en socionom?
Vad läser man som socionom?
På socionomprogrammet läser du framför allt kurser inom huvudämnet socialt arbete. Men du kompletterar även med andra ämnen som till exempel juridik, sociologi och psykologi. Du kommer även att få möjlighet att träna din förmåga att kommunicera med andra människor.
Vad är skillnaden på socionom och socialsekreterare?
Det är både en skillnad och ingen skillnad på socionom och socialsekreterare. De flesta människor som arbetar som socialsekreterare är nämligen socionomer i grunden. Men det finns också exempel på personer som till exempel har en kandidatexamen i socialt arbete som arbetar som socialsekreterare.
En socialsekreterare arbetar inom kommunens socialtjänst med att bedöma klienternas behov av stöd och hjälp inom olika områden. Det kan handla om ekonomiskt bistånd, stöd och behandling för missbruk och stöd till barn, ungdomar och familjer. I arbetsuppgifterna kan också ingå att samverka med andra myndigheter, arbeta med förebyggande verksamhet, adoptionsfrågor och familjerätt.
Det socialsekreteraren gör är bland annat att utreda och bevilja stöd med hjälp av socialtjänstlagen. I arbetet ingår också att motivera och hjälpa klienten till positiva förändringar i livssituationen.
För att bli socialsekreterare bör du vara stresstålig, psykiskt stabil och ha stor kunskap om hur människan och samhället fungerar. Du behöver kunna ha ett helhetsperspektiv men också kunna visa empati för individen

Våra samarbeten
Vår övertygelse är att socionomkonsulter som får bra stöd av oss och är riktigt nöjda med sina villkor, kommer göra ett bättre arbete ute i kommunerna. Vi arbetar därför hårt med att göra såväl konsulter som kommunerna nöjda med oss.