Vad tjänar en socionom?

Vad tjänar en socionom? Och vad arbetar socionomer med? Hur blir man egentligen socionomkonsult och vad innebär det?

Kort sagt kan man säga att socionomer har varierande roller inom socialt arbete och hanterar många olika sociala frågor. Man kan till exempel arbeta som socialsekreterare eller kurator. Yrket är brett.

En socionom kan hjälpa människor att hantera personliga och sociala problem i offentlig sektor eller inom privat sektor.

I den här artikeln kan du läsa mer om hur mycket en socionom tjänar, vad en socionom gör och hur du går tillväga om du vill bli socionomkonsult hos oss på Alpha Sow AB.

Hur mycket får en socionom i lön?

Hur mycket du får i lön som socionom kan variera betydligt beroende på flera olika faktorer. Sådant som spelar in är vilken arbetsplats du jobbar på, vad du har för erfarenhet, vad du har för utbildning, vilken region du jobbar inom och om du har någon specialinriktning inom socialt arbete.

Generellt kan man säga att du, precis som med andra yrken, får högre lön ju mer erfarenhet du har. På samma sätt varierar ofta medellönen beroende på var i Sverige du arbetar. Man brukar se att större städer har något högre löner än mindre orter.

Att specialisera sig kan ge högre lön

Även socionomer som har specialiserat sig inom ett specifikt område kan ibland få mer i lön tack vare sin spetskompetens. Det kan handla om områden som barn- och familjevård eller missbruksbehandling till exempel.

Lönen förändras över tid

Kom ihåg att lönen förändras över tid och att din lön också avgörs av din arbetsgivare och era individuella förhandlingar. Om du vill ha dagsfärska löneuppgifter för socionomyrket är det alltid bäst att kontakta ett relevant fackförbund för att få svar.

Såhär skriver Saco (Sveriges Akademiker) om socionomers lönestatistik för månadslön 2021:

  • Ingångslön efter examen: 31 500 kr i månaden före skatt

  • Cirka 10-14 år efter examen: 39 100 kr i månaden före skatt

  • Cirka 20-30 år efter examen: 42 000 kr i månaden före skatt

Märk väl att dessa siffror förändras över tid och att vad du får i lön som socionom kan variera enligt de faktorer som vi nämnt ovan. Lönerna kan även skilja beroende på om du jobbar i offentlig eller privat sektor.

Vad tjänar en socionomkonsult?

När du jobbar som konsult hos oss på Alpha Sow AB varierar det vad du får i lön. Vi tillämpar individuell lönesättning där lönen baseras på utbildning, erfarenhet och kompetens.

Om du vill ha mer information om vad just du skulle få för lön hos oss kan du alltid höra av dig så att vi får veta mer om dig.

om Alpha Sow AB

Vad arbetar socionomer med?

Att vara socionom innebär att man jobbar med socialt arbete. Här är några av de roller som man kan ha som socionom (notera att vissa av dessa roller kräver vidareutbildning efter socionomprogrammet):

  • Behandlare

  • Biståndsbedömare/LSS-handläggare

  • Familjerådgivare

  • Familjerättssekreterare

  • Frivårdsinspektör

  • Fältassistent

  • Kurator

  • Psykoterapeut

  • Socialsekreterare

Som socionom kan du arbeta inom offentlig sektor eller privat sektor. Det som är gemensamt för alla de roller du kan ha som socionom är att de går ut på att hjälpa människor, både kvinnor, män, barn och ungdomar. Ibland handlar arbetet om hjälp i familjesituationer, ibland om missbruksproblematik. Inom vissa områden bistår du äldre och funktionshindrade medan du i andra roller är ett stöd i människors ekonomiska situation.

En socionom är ett stöd för människor

Inom många socionomyrken handlar det om att utreda vilka behov människor har och att finnas som stöd för att hjälpa dessa människor till bättre livsvillkor. Att läsa socionomprogrammet ger en bred grund varför det finns många olika roller att kliva in i som socionom. Som socionom kan du ha hand om adoptions- och vårdutredning, arbeta som flyktingsamordnare eller med familjerätt, till exempel.

På många skolor ute i landet har vi socionomer som arbetar som kuratorer där de fungerar som samtalsstöd.

Att vara socionom kan innebära många roller

Inom hälso- och sjukvården kan du som är socionom också arbeta som kurator. Här finns även roller där du som socionom fungerar som ett stöd inom äldre- och handikappomsorgen för att hjälpa människor att få till exempel rätt ekonomiskt stöd eller hjälpmedel.

Eftersom socionomutbildningen är bred och det finns många vidareutbildningar och specialistområden hittar vi även socionomer inom familjerådgivning, kriminalvården och företagshälsovården bland annat. Med tanke på bredden för detta yrke är det inte konstigt att det är svårt att meddela en specifik medellön.

Vad gör Alpha Sow AB?

Vi på Alpha Sow AB arbetar med att förmedla kompetenta och motiverade socionomkonsulter. Vi kan helt enkelt hjälpa till med bemanning när din enhet eller avdelning snabbt behöver få in en socionom för att avlasta arbetet.

Något som vi värderar högt är att både konsulter och uppdragsgivare känner sig trygga. Det är därför vi ger våra konsulter förmånliga och trygga arbetsvillkor. Tjänstepension, betald semester och friskvårdsbidrag är självklarheter för oss.

Flexibla konsulter med erfarenhet

Vi i teamet håller oss alltid uppdaterade med hur det går för våra anställda när de är ute på uppdrag. Kontinuerlig kontakt är viktig och vi erbjuder alltid handledning vid behov. Vi värdesätter våra konsulter högt och finns alltid som stöd för att lösa eventuella frågetecken.

Bland våra konsulter finns socionomer med erfarenhet inom flera olika områden. Tack vare detta kan vi ta oss an olika typer av uppdrag. Vi verkar över hela landet och är alltid flexibla med de olika uppdragens längd.

För att det ska vara tryggt för dig som uppdragsgivare anställer vi bara socionomkonsulter som har erfarenhet och som kan hantera komplexa ärenden. På samma sätt som vi för en dialog med våra konsulter har vi också kontinuerlig kontakt med dig som uppdragsgivare för att säkerställa att alla parter är nöjda hela vägen.

Hur blir man socionomkonsult?

För att bli socionomkonsult på Alpha Sow AB måste du ha en socionomexamen. Eftersom vi vill att du är trygg i din arbetsroll ser vi också att du har minst två års arbetslivserfarenhet som socionom eller socialsekreterare.

Det är viktigt för oss att du är självgående eftersom våra uppdrag kräver att du snabbt och smidigt sätter dig in i nya verksamheter. Utöver detta behöver du vara bra på att samarbeta samtidigt som det inte är något hinder för dig att arbeta självständigt.

Du bör ha integritet och omdöme att hantera arbetssituationer och behärska det svenska språket flytande i tal och skrift.

Vad tjänar en socionom? Vanliga frågor och svar!

Vad en socionom tjänar i månaden beror på erfarenhet, arbetsort och eventuell specialisering. Enligt Saco (Sveriges Akademiker) tjänade en nyutexaminerad socionom 2021 31 500 kronor i månadslön.

Om du vill ha aktuell lönestatistik för socionomer bör du kontakta ett relevant fackförbund eller en eventuell arbetsgivare. Lönerna varierar stort beroende på vilken roll du ska arbeta i, hur många års erfarenhet du har och var i Sverige du ska jobba.

På Alpha Sow AB arbetar vi med individuell lönesättning där vi ser till din erfarenhet, kompetens och utbildning. För att bli konsult hos oss behöver du minst två års erfarenhet som socionom eller socialsekreterare. Om du har det, och är nyfiken på om du skulle passa hos oss, är du varmt välkommen att höra av dig.

Som vi nämnt tidigare varierar ingångslönen för en socionom beroende på en rad olika faktorer. Enligt statistik från 2021 låg en nyutexaminerad socionoms månadslön på 31 500 kronor i månaden, medan en socionom som jobbat över 10 år tjänade närmare 40 000 kronor i månaden.

Som läget ser ut idag finns en stor efterfrågan på både erfarna och nyutexaminerade socionomer. Det innebär att det är lätt att få jobb.

För att det ska vara värt för dig att bli socionom bör du vara intresserad av att hjälpa människor i svåra situationer och att av arbeta med sociala problem.

Att vara socionom innebär ett meningsfullt och givande arbete, där du får möjlighet att se klienter utvecklas och förbättra sin livssituation. Men det kan också vara emotionellt tufft och kräver därför att du har ett genuint intresse av att hjälpa människor.

Om du är osäker kan det vara en bra idé att ta kontakt med någon som arbetar som socionom så att denne kan berätta mer och du kan avgöra om det är ett yrke för dig.

Som socionomkonsult kommer du in som en tillfällig medarbetare i en arbetsgrupp. Där förväntas du skriva utredning och göra bedömningar i ärenden. Eftersom du är konsult, och inte fast anställd på en arbetsplats, behöver du kunna anpassa dig till det arbetsklimat som råder på den enhet du kommer till. Du behöver också vara snabb på att komma in i arbetsplatsens rutiner och följa dessa i handläggning och policys.

Våra samarbeten ​

Vår övertygelse är att socionomkonsulter som får bra stöd av oss och är riktigt nöjda med sina villkor, kommer göra ett bättre arbete ute i kommunerna. Vi arbetar därför hårt med att göra såväl konsulter som kommunerna nöjda med oss.